Elektrische auto's

Elektrische auto's

Afspraak maken?

Maak hier uw afspraak

Voordelen

Elektrisch rijden heeft veel voordelen, zowel voor u als uw leefomgeving. De belangrijkste voordelen leest u op deze pagina.

 

Milieuvriendelijk

Een elektrische voertuig stoot tijdens het rijden of varen geen CO2 uit, simpelweg omdat er geen uitlaatgassen zijn. Ook van schadelijke emissies, zoals stikstofoxide of fijn stof, is geen sprake. Zo leveren elektrische voertuigen een positieve bijdrage aan een schone leefomgeving. Zelfs als de stroom voor een elektrische voertuig afkomstig is van een kolencentrale, ligt de totale CO2-uitstoot per kilometer veel lager, zoals uit deze objectieve berekening blijkt.

 

Stil en direct voluit

Een elektrisch voertuig beweegt zich vrijwel geruisloos door het verkeer. Zo bent u niemand tot last met een vervelende uitlaatsnerp, ondanks dat u heel vlot kunt accelereren. Begeleid door een futuristische zoem laat u andere weggebruikers met gemak achter u, mocht u dat willen. Rekening houden met een motor die eerst warm moet draaien hoeft niet meer. U kunt meteen voluit, vanaf het moment dat u de sleutel in het contact hebt gestoken.

Lage 'brandstofkosten'

Een elektromotor gaat vele malen efficiƫnter om met energie dan een verbrandingsmotor. Bovendien is elektriciteit aanzienlijk goedkoper dan benzine, diesel en autogas. Dat betekent dat u veel minder brandstofkosten maakt met een elektrisch voertuig. Klik hier voor een objectieve voorbeeldberekening. Bijkomend voordeel is dat u voor een elektrische auto geen wegenbelasting betaalt.

 

Lage onderhoudskosten

Een elektromotor heeft slechts een paar bewegende delen en functioneert langdurig optimaal zonder een druppel olie. In tegenstelling tot een verbrandingsmotor heeft een elektromotor dus nauwelijks onderhoud nodig. Filters en olie verwisselen behoren immers tot de verleden tijd. Alleen de banden en remmen van het voertuig slijten. Elektrische voertuigen die regeneratief remmen waarbij de elektromotor als dynamo fungeert en de remenergie opgeslagen wordt in de accu hebben bovendien nauwelijks slijtage aan de remmen. U bespaart dus flink op de onderhoudskosten.

 

Subsidie

Particulieren profiteren bij de aanschaf van een elektrische auto of motorfiets van het feit dat ze geen BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen) betalen. Bedrijven krijgen ook een financiƫle stimulans om een milieuvriendelijk vervoermiddel aanschaffen. De milieuinvesteringsaftrek (MIA) stelt bedrijven in staat om tot 40 procent van het investeringsbedrag van de fiscale winst af te trekken. De Vrije afschrijving milieu-investeringen (Vamil) biedt ondernemers een liquiditeits- en rentevoordeel omdat het elektrische voertuig willekeurig mag worden afgeschreven.